Nieuws
20-9-2018Door Baukje van der Vlugt

Warme zomer, hoge opwekking?

We kijken terug op een extreem warme zomer met twee hittegolven van totaal 23 dagen. Waar mensen al behoorlijk zweten bij een temperatuur van 35°C, kunnen zonnepanelen op de zonnige daken zelfs boven de 60°C worden.

Minder prestaties

Zonnepanelen hebben wel degelijk last van warmte en presteren minder goed bij temperaturen boven de 25 graden Celsius. Extreem heet weer betekent dus niet automatisch meer opwekking van energie. Dit komt door een natuurkundig proces in de zonnecellen. De data-analisten van Fijn Wonen hebben de opwekking van de zonnepanelen van onze demo-woning in kaart gebracht en vergeleken met vorig jaar. Er zijn twee grote pieken in mei en juli te zien. En ondanks de hittegolf in de maand juli, is de opwekking van de maand mei bijna net zo hoog.

Hoeveelheid licht

De warme zomer heeft geleid tot een hogere opbrengt in vergelijking met dezelfde periode in 2017. Dit komt niet zozeer door de hoge temperatuur, maar juist door de hoeveelheid licht. Er is in die periode in 2018 minder bewolking en regen geweest. De extra opbrengst in de zomer compenseert de matige opbrengst in de winter. Maar we kunnen pas zeggen of 2018 een superzonnig jaar is geweest, nadat we de laatste maanden van het jaar hebben gemeten. Indien er inderdaad sprake blijft van hoge opwekking, dan is deze extra energie een cadeautje aan onze Fijn Wonen-bewoners!ng