Appingedam | 44 woningen | Aardbevingsbestendig

Aan de Beukenlaan in Appingedam hebben we 44 aardbevingsbestendige woningen gerealiseerd. 

Het gebied

Appingedam

Aan de Beukenlaan in Appingedam is op woensdag 20 oktober gestart met de sloop van de eerste woningen van het project ‘Vliesgevelwoningen’. In opdracht van Nationaal Coördinator Groningen worden de woningen gesloopt omdat ze niet aardbevingsbestendig zijn. Aannemer Van Wijnen gaat de 165 woningen slopen en vervangen door 163 aardbevingsbestendige nieuwbouwwoningen, waarvan in totaal 102 Fijn Wonen-woningen! Wat Fijn Wonen gaat realiseren, zijn aardbevingsbestendige woningen (met Vilton-sliders, beproefde techniek). In fase 1 zijn dit eerst 44 woningen. Start realisatie is begin 2022. Later volgen er nog eens 58 woningen. Bewoonster Margriet Folkers woont al 46,5 jaar in de woning die nu gesloopt gaat worden:

“Het proces om te komen tot de nieuwe woning was geen eenvoudig traject. Ik heb met enorm veel plezier in mijn woning gewoond. Maar ik zie wel voor me dat de wijk straks mooier en ruimer gaat worden. In het afgelopen jaar heb ik al stapje voor stapje afscheid genomen van mijn woning. Het is daarom fijn dat we nu zover zijn dat er begonnen kan worden met de sloop en we weer een stap dichterbij zijn met de bouw van de nieuwe woningen”.

ABB in Appingedam

Projectmanager Rutger Postma over het bouwproces

Aan de Beukenlaan in Appingedam wordt op dit moment een groot project gerealiseerd. Terwijl de 165 oude woningen, die hier tientallen jaren hebben gestaan, gesloopt worden, wordt er op hetzelfde moment gebouwd aan gloednieuwe, aardbevingsbestendige woningen: in totaal maar liefst 163 stuks. Het project is een samenwerking tussen Van Wijnen Groningen en Fijn Wonen en wat het nog eens extra bijzonder maakt: de Vilton-sliders in dit project. We zetten deze unieke, beproefde techniek in middels het plaatsen van sliders onder de woningen zodat deze beter bestand zijn tegen de aardbevingen die Noord-Groningen kent. Rutger Postma bezocht de bouwplaats en vertelt je hier meer over.