Buurtschap te Veld: Samenwonen in het groen
In Buurtschap te Veld in Eindhoven hebben 46 Fijn Wonen-woningen, gerealiseerd in de woningfabriek van Van Wijnen, een plek tussen al het groen gekregen. De elementen van deze woningen (vloeren, wanden en gevels) zijn met behulp van robots tot stand gekomen en op locatie in elkaar gezet. Dit zijn woningen van bewezen kwaliteit die gevarieerd en betaalbaar zijn. Met deze woningen dragen we bij aan betaalbaar wonen voor iedereen.
Een uniek project
Buurtschap te Veld in Eindhoven is een bijzondere wijk, waar zo'n 670 woningen in het landschap worden geplaatst. De natuur is de basis en de woningen zijn te gast. Een plek die bereikbaar is voor iedereen door het aanbod van betaalbare en duurzame woningen. De woningen blijven in totaal 30 jaar staan waarna het gebied weer terug aan de natuur wordt gegeven. Door Van Wijnen Projectontwikkeling Zuid (initiator en ontwikkelaar), Fijn Wonen (het woonproduct van Van Wijnen) en Van Wijnen Rosmalen (voor de houten gevels, pergola's en buitenruimten) zijn hier 46 Fijn Wonen-woningen gerealiseerd.
Locatie
Samenwonen in het groen
Dát is waar Buurtschap te Veld voor staat. De architectuur en stedenbouw spelen een grote rol in het ontmoeten en in de onderlinge verbondenheid van de gemeenschap. Het ontwerp van KOW Architecten is dan ook geënt op sociale cohesie. Op deze manier wordt sociale interactie gestimuleerd. Je kunt hierbij denken aan bankjes naast de voordeur en zitelementen rondom de oude eik maar ook aan de positionering van de woningen met uitzicht op spelende kinderen.
Samen met partners Woonbedrijf, 'Thuis, Living Lab 040, Gemeente Eindhoven, KOW Architecten én de zelfbouwers zijn alle wensen en behoeften van de bewoners in kaart gebracht en wordt er gewerkt aan een buurtschap waar bewoners zich thuis en verbonden met elkaar voelen en waar volop ruimte is voor flora en fauna.
Duurzaam wonen
Van Wijnen geeft met Buurtschap Te Veld invulling aan verschillende duurzaamheidsthema’s met daarbij The Natural Step als uitgangspunt:
- Op de bergingen worden bruindaken toegepast. Hierbij wordt uitkomende grond ingezet om de lokale biodiversiteit te stimuleren en inheemse natuur een kans te geven. Deze daken reduceren het energiegebruik voor de koeling van de betreffende ruimte tot 75% en diverse insecten aarden op deze daken, zoals bijen, vlinders, kevers en mieren.
- Om een onderkomen te kunnen bieden aan vleermuizen wordt er gebruik gemaakt van opbouwstenen. Om ook voor mussen en gierzwaluwen een plek te creëren worden er hiervoor ook dakvoorzieningen geplaatst.
- De gevels van de woningen bieden ruimte om deze te laten begroeien met (klim)planten. Ze brengen groen, kleur en geur met zich mee. Alle voor- en zijtuinen aan het openbaar gebied worden voorzien van een haag. Deze bestaat uit een rustige mix van soorten die afgestemd is met de architectuur van de woning. Op deze manier ontstaat een landschappelijke haag met inheemse, besdragende hagen en struiken en daardoor een grote bijdrage aan de biodiversiteit.
- Water vanuit hemelwaterafvoeren gaat naar individuele regentonnen.
Duurzaam beton
Buurtschap te Veld is door het hele gedachtegoed natuurlijk al een innovatieve wijk. De wijk bestaat uit verschillende 'kamers' met elk een eigen, innovatief karakter. De Fijn Wonen-woningen in deze wijk zijn geproduceerd in de woningfabriek. De elementen zijn herbruikbaar en het beton bevat minder cement en heeft 60% minder CO2 uitstoot dan traditionele mengsels. De woningen zijn remontabel en kunnen daardoor na 30 jaar verplaatst worden naar een andere locatie voor nieuwe bewoners. Zo wordt er ingespeeld op de huidige woonbehoefte én de behoefte in de toekomst.