NieuwsInspiratieDe Loskade
26-10-2022Door Marrit de Haan

Recent is er in de pop-up wijk De Loskade in Groningen geëxperimenteerd met een nieuw soort gevelstenen op één van de Fijn Wonen-woningen die hier staat. In de constante ontwikkeling naar duurzame(re) bouwmaterialen zijn wij een nieuwe samenwerking aangegaan met het Amerikaanse Biomason. Zij ontwikkelen gevelstenen die gemaakt zijn van aggregaten en Biocement®. Goed voor het milieu en mooi voor het oog, wat wil je nog meer?!

Unieke toepassing

Biomason heeft als eerste product een nieuw soort gevel- en vloersteen ontwikkeld, de BioBasedTile. Dit is een steenstrip, gemaakt van natuurlijke aggregaten en Biocement, dat resulteert in een harde tegelsoort. Met deze manier van produceren, worden de koolstofemissies tijdens de productie sterk geminimaliseerd. De gevelstenen zijn vervolgens inzetbaar voor diverse binnen- en buitentoepassingen, waaronder woningen. De stenen zijn kortgeleden aangebracht op een complete gevel van een Fijn Wonen-woning in Groningen wat deze toepassing in Nederland uniek maakt!

Belangrijke pijler

Marije Kamphuijs, Manager Circulariteit bij Van Wijnen vertelt ''Het is voor ons een unieke manier om ervaring op te doen met dit product en om de kwaliteit van het Biocement op langere termijn te observeren. Duurzaamheid is een belangrijke pijler voor ons en dat we hiermee kunnen bijdragen aan de doorontwikkeling van dit product en de inzet van Biocement, is heel waardevol. Het biedt kansen om deze producten in de toekomst voor meerdere toepassingen in te zetten''. In zowel de Verenigde Staten als delen van Europa worden de BioBasedTiles al vaker ingezet voor zowel gevel- als vloertoepassingen.

''Technisch is het product al goed getest, maar voor ons is het ook belangrijk wat wij en vooral onze klant er esthetisch van vinden. Naast het feit dat Fijn Wonen-woningen duurzaam gebouwd zijn, is het ook belangrijk dat de woningen mooi zijn. De komende jaren toetsen we deze vraag bij onze klanten.''

 

De Loskade

Fijn Wonen experimenteert tot 2030 op het voormalige Suikerunieterrein in Groningen. In 2019 werd de pop-up wijk De Loskade geopend, waar 14 woningen en 32 studio’s zijn gerealiseerd. Het terrein wordt komend jaar uitgebreid met een hoogbouwtoren en 8 nieuwe woningen met diverse architectuur- en stedenbouwstijlen. De huidige woningen en studio’s worden onder meer ingezet om duurzamere bouwmethodes te onderzoeken en te implementeren, zoals bijvoorbeeld het experiment met de BioBasedTiles.

Biomason op De Loskade
Gevelstenen onthullen op De Loskade
Onthulling BioBasedTiles De Loskade