InterviewsCirculair bouwen
2-2-2022Door Marrit de Haan

Aan de Beukenlaan in de wijk Opwierde-Zuid in Appingedam wordt op dit moment een groot project gerealiseerd. En met groot bedoelen we ook écht groot, want terwijl de 165 oude woningen, die hier tientallen jaren hebben gestaan, gesloopt worden, wordt er op hetzelfde moment gebouwd aan gloednieuwe, aardbevingsbestendige woningen: in totaal maar liefst 163 stuks. Het project is een samenwerking tussen Van Wijnen Groningen en Fijn Wonen (het woonproduct van Van Wijnen). In opdracht van Nationaal Coördinator Groningen wordt er hier al een paar maanden hard gewerkt. Menko Oosterhoff heeft als hoofduitvoerder de leiding over dit bijzondere project, waarbij we een unieke, beproefde techniek inzetten: het plaatsen van sliders onder de woningen zodat deze beter bestand zijn tegen de aardbevingen die Noord-Groningen kent.

Geen een woning hetzelfde

Op een rustige vrijdagmiddag nam Rutger Postma, projectmanager bij Fijn Wonen en vanuit deze functie aangesloten bij dit project, een kijkje op de bouwplaats. ‘’De eerste fase waarin we 44 Fijn Wonen-woningen realiseren, is op dit moment in aanbouw. Later komen daar nog 58 woningen bij wat maakt dat we in totaal 102 aardbevingsbestendige woningen realiseren in deze wijk’’ begint Rutger. ''Alle woningen worden EPC 0 wat betekent dat alle daken worden voorzien van zonnepanelen en de bewoners op deze manier hun eigen energie op wekken'' vertelt hij.

 ''Alle woningen in dit project zijn uitgevoerd als twee lagen met een kap. Geen een woning is straks hetzelfde omdat alle bewoners de volledige keuzevrijheid wat betreft het uiterlijk van hun nieuwe woning hebben gekregen. Je zult daarom als het project is afgerond o.a. tuitgevels, verschillende kaders en diverse uitbouwmogelijkheden zien. De wijk krijgt daarmee een speels karakter!''

Beproefde techniek

En hoe het realiseren van aardbevingsbestendige woningen in z’n werk gaat? Volgens Rutger zit ‘m dat in een aantal dingen. ‘’Ten eerste wordt de constructie een stuk steviger uitgevoerd, denk hierbij aan meer wapening en extra lasverbindingen in het casco. Dit wordt al in onze fabriek, Smart Structures in Gorredijk, geïntegreerd zodat we ons gewende bouwtempo kunnen aanhouden. De vloeren van de woningen komen daarnaast op zogenaamde Vilton-sliders terecht. Deze sliders zorgen ervoor dat de fundering en de grond vrijer kan bewegen ten opzichte van de woningen. De mogelijke schade die een aardbeving kan veroorzaken, wordt door deze techniek minder heftig’’ aldus Rutger. We noemen het natuurlijk niet zomaar een beproefde techniek. Het is namelijk niet de eerste keer dat Fijn Wonen deze techniek in het noorden inzet. Ook in de Emmastraat in Appingedam hebben we voor Woongroep Marenland in 2019 in totaal 46 aardbevingsbestendige woningen afgeleverd.

Vilton-sliders

Het principe van de Vilton-slider vindt z’n oorsprong in Italië, waar ze worden gemaakt en waar veel aardbevingen plaatsvinden. De techniek wordt echter wereldwijd toegepast, zo zie je het ook in Japan en Amerika, waar bijvoorbeeld wolkenkrabbers op exact dezelfde manier worden gefundeerd. ''Waar wij werken met sliders die geschikt zijn voor woningen, moet je als het om een torenhoog gebouw gaat natuurlijk denken aan een slider van een veel groter formaat. Wat in Appingedam nog wel voor een extra uitdaging zorgt, is de natte ondergrond waarop gebouwd wordt. Zeker in de winter maakt de grond, die volledig bestaat uit blauwe zeeklei, het erg zwaar voor de medewerkers in de bouwput. Als oplossing voor dit probleem wordt de bouwput in dit geval wat dieper uitgegraven om er vervolgens een flink zandpakket onder aan te brengen. Hierdoor kan er een stuk schoner gewerkt worden er staat niet iedereen telkens tot de enkels in de klei'' lacht Rutger.

 

Trots

Als we vragen of Rutger trots is op dit project, vertelt hij: ‘’je realiseert in dit project een woonproduct voor een regio waar mensen al jarenlang wachten op een nieuwe woning. Waar ze soms met de handen in het haar zitten en waar ze zich in hun huidige woningen niet veilig voelen. Dat wij daar vanuit Fijn Wonen en Van Wijnen een oplossing voor kunnen bieden, vind ik wel heel bijzonder'' vertelt Rutger.

''We bouwen hier letterlijk voor vandaag, morgen en overmorgen. De komende 50 jaar zitten deze bewoners weer veilig, vertrouwd én fijn in een aardbevingsbestendige woning!''