BewonersverhalenNul-op-de-meter
16-4-2019Door Baukje van der Vlugt

De ervaringen van bewoonster Agnes

“Het is altijd aangenaam in huis en ik verbruik bijna geen energie!”

Medio maart 2019 verliet Agnes van der Veen haar negentiende-eeuwse woning in Grou voor een splinternieuwe Nul-op-de-Meterwoning van Fijn Wonen in Akkrum. En daar is ze maar wat blij mee: “Dit woont stukken comfortabeler. En ik heb bijna geen energielasten!”

Speelse gevels

“Vanuit Grou wilde ik graag naar Leeuwarden verhuizen”, vertelt Agnes. “Het is erg lastig om daar een huurwoning te vinden. Tijdens mijn zoektocht kwam ik bij toeval deze Nul-op-de-Meterwoningen in Akkrum tegen. Ik ken het dorp goed – ik heb hier zo’n drie jaar in een winkel gewerkt – en de woningen zagen er met hun speelse gevels erg leuk uit. Ik was niet bewust op zoek naar een duurzame woning, maar het Nul-op-de-Meterconcept sprak me direct aan. Ik besloot te reageren.”

Heerlijk ruim en licht

Agnes was niet de enige geïnteresseerde. Op de acht woningen die toen in verhuur gingen, kwamen tientallen reacties. Agnes kwam als tweede in aanmerking voor een van de woningen. Omdat de nummer één niet reageerde, was de woning voor haar. Binnen twee dagen tekende ze het huurcontract en kon ze de woning eindelijk in het echt zien. Wat was haar eerste reactie? Agnes: “Ik vond het meteen heel mooi! Alles is hier nieuw en modern. En door de hoge plafonds en vele ramen is het heerlijk ruim en licht.”

Door de hoge plafonds en vele ramen is het heerlijk ruim en licht.

Plek voor iedereen

Agnes woont met haar 14-jarige zoon in haar nieuwe woning. Ook haar 18-jarige dochter komt geregeld langs. “In het huis is plek voor iedereen”, vertelt Agnes. “Op de begane grond hebben we een ruime keuken en woonkamer. Op de verdieping zijn drie grote slaapkamers en een heerlijke badkamer. De zolder is ook fijn. Die loopt over de gehele woning.” Als Fijn Wonen-product is de woning van Agnes toekomstbestendig en energiezuinig. De woning is goed geïsoleerd. Op het dak liggen zonnepanelen. Er is geen gasaansluiting; een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming zorgt voor een prettig binnenklimaat.

Het is fijn wonen

Op de vraag of haar Fijn Wonen-woning ook écht fijn woont, antwoordt Agnes: “Absoluut! Die vloerverwarming is bijvoorbeeld echt zalig. Het is hier altijd twintig graden. Of ik moest wennen aan Nul-op-de-Meter en gasloos wonen? Tja, ik kan niet meer tegen de verwarming aan zitten, zoals in mijn oude huis. Maar dat hoeft ook niet. Het is altijd aangenaam in huis en ik verbruik haast geen energie! Fijn Wonen helpt ons overigens ook met al die nieuwe systemen. In mei is er bijvoorbeeld een bijeenkomst met een energiecoach. Die legt onder meer uit hoe je het beste gebruikmaakt van een Nul-op-de-Meterwoning.”

Het is altijd aangenaam in huis en ik verbruik haast geen energie!

Blij

Agnes vervolgt: “Weet je wat ook zo fijn is? Door de goede isolatie horen we bijna niets van de buren, en andersom. Dat geeft veel rust. Ja, ik ben echt blij met deze woning. En, wat voor mij heel belangrijk is, mijn kinderen hebben het hier ook naar hun zin. Ik zou deze woningen zeker ook aan andere gezinnen aanraden!”