Werken bij FijnCirculair bouwenFijn voor iedereen
24-6-2020Door Tineke Keidel

“Wij zijn de woningmarkt écht aan het veranderen”

“Bij Van Wijnen begonnen we elk project weer opnieuw. Alles moest op maat en er moest iedere keer nieuwe architectuur komen.” Grico Sikkema is projectmanager bij Fijn Wonen en leidt woningbouwprojecten van kop tot staart. Door de jaren heen is hij zich gaan realiseren dat de manier waarop woningbouwprojecten verlopen, ook anders kan. “Fijn Wonen is geen traditionele aannemer. Wij zijn echt een aanbieder van woonproducten.” Wat hij daar precies mee bedoelt, legt hij graag uit.

Met een klein groepje begonnen

Grico wordt gedreven door techniek en bouw, of hij nu aan het werk is of aan het ‘hobbyen’. Hij heeft 23 jaar ervaring in de bouw en werkt inmiddels 15 jaar bij Van Wijnen, waarvan 3 jaar bij Fijn Wonen. “Bij Van Wijnen zag ik dat we bij ieder project steeds opnieuw begonnen. Als aannemer maak je alles op maat en wordt er iedere keer nieuwe architectuur ontwikkeld. Het is een tijdrovend proces, waarin beslissingen worden genomen die de kwaliteit van het woonproduct en de betaalbaarheid voor de gebruiker niet altijd ten goede komen. Ik dacht bij mijzelf: Kunnen we het niet slimmer aanpakken?” Die gedachte bleek samen te vallen met de visie van Fijn Wonen, waarna hij al snel betrokken raakte bij het woonproduct van Van Wijnen. Toentertijd was er vanuit Van Wijnen net een groepje gestart met het nieuwe woonproduct, met het idee om als aanbieder in plaats van aannemer te werk te gaan.

Betaalbaar houden

“Wij vinden dat bewoners tegenwoordig zaken als nul-op-de-meter, all-electric en comfort van hun woning mogen verwachten. Dit komt namelijk de betaalbaarheid en het woongenot, maar ook de aarde ten goede. Ondertussen vind ik het als techneut interessant om te kijken hoe we ons product kwalitatief kunnen door ontwikkelen, toekomstbestendig kunnen maken en toch betaalbaar kunnen houden. Een groot deel van de ‘oplossing’ zit in het samenstellen van unieke en hoogwaardige woningen vanuit een eigen slim productie- en afleverproces.”

“Fijn Wonen is geen traditionele aannemer. Wij zijn echt een aanbieder van woonproducten.”

(Het interview gaat verder onder de afbeeldingen)

Grico Sikkema
Grico Sikkema

Kant-en-klaar woonproduct

Fijn Wonen levert een kant-en-klaar woonproduct. Een woning hoeft niet meer vanaf het ontwerp gerealiseerd te worden. “Wij zijn daarom geen aannemer van opdrachten meer. Wij zijn een aanbieder: wij bieden verschillende woningtypes, voor verschillende levensfasen en segmenten. De woningcorporatie, projectontwikkelaar of vastgoedbelegger kiest de woningen en opties die bij zijn project passen.”

Tegen de stroming in

Als projectmanager zit Grico tussen sales en de uitvoering van de bouw in. Hij zorgt bijvoorbeeld dat vergunningen rond zijn en dat de technische uitwerking klopt, zodat de uitvoering aan de slag kan. Voor hem is de aanpak van Fijn Wonen het mooiste aan zijn werk, maar ook meteen de grootste uitdaging. “We zijn de woningmarkt écht aan het veranderen. We willen het net als in iedere andere markt doen: een product aanbieden, in plaats van alles op maat maken. Onze aanpak werkt kostenverlagend en bevordert de kwaliteit van ons woonproduct. Dat is klantwaarde en dat vind ik belangrijk. Echter zwemmen we wel tegen de stroom in. Ik sta voor de uitdaging om welstandscommissies, gemeenten en projectontwikkelaars te overtuigen van de waardevermeerdering die wij bewoners te bieden hebben. Maar ik geloof in ons product, dus die uitdaging ga ik graag aan!”

“We willen het net als in iedere andere markt doen: een product aanbieden, in plaats van alles op maat maken.”

Grico Sikkema
Grico Sikkema
Grico Sikkema